Mijn Blog

Wat aandacht krijgt groeit!

door Sandra op november 23, 2016 Reacties uitgeschakeld voor Wat aandacht krijgt groeit!

We zijn geneigd te letten op wat er niet goed gaat, of het nu om onszelf, onze kinderen of anderen gaat. Je kunt hierbij denken aan gedragingen, gebeurtenissen en emoties die we graag anders zouden willen. Wanneer we ons focussen en bezig houden met wat er niet goed gaat kost ons dat energie die we beter kunnen besteden aan positieve zaken. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk! Ook ik heb  momenten dat ik mijn focus minder handig leg, waardoor ik de energie weg voel lopen, me boos of angstig voel.

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met het coachen vanuit talenten. Het fijne van mijn vak is dat ik altijd eerst zelf mag ervaren wat het doet, voordat ik ermee ga werken.  Hierdoor heb ik mijn eigen talenten steeds helderder gekregen. Ook ben ik  gaan ervaren wat er gebeurt wanneer ik te veel dingen doe waar ik geen talent voor heb. Wanneer ik iets mag doen vanuit mijn passie en creativiteit word ik daar erg gelukkig van, wanneer ik me hele dagen bezig móet houden met “netwerken” zakt dit geluksgevoel snel weg. Bij mezelf blijven levert me veel op.

Ik zie dit ook bij de kinderen en volwassenen die ik coach. Wanneer we aandacht geven aan waar iemand goed in is, dan geeft dit zelfvertrouwen en een positieve energie. Vanuit dit zelfvertrouwen wordt het makkelijker om uitdagingen aan te gaan. Dingen doen op de manier die bij je talenten past maakt je ook blijer. Een kind dat er bijvoorbeeld minder goed in is om op school aan zijn tafel sommen te maken, maak je waarschijnlijk niet erg blij wanneer je hem dit thuis ook nog laat doen. Ga dan bijvoorbeeld bewegen en verwerk de sommen in een activiteit. Wanneer je als ouder of leerkracht aandacht geeft aan wat er goed gaat, is dit meer helpend dan steeds benoemen wat er beter kan. Wanneer je dit lastig vindt lees dan het blog Opvoeden met talent! ( opvoeden-met-talent). Voor volwassenen en hun werk geldt natuurlijk hetzelfde.

Leven, leren en werken vanuit je talenten maakt het dus makkelijker. Voordat iets makkelijker wordt gaat er  wel een tijd van bewustwording aan vooraf en dat is soms lastig. Het uitzoeken waar wel en niet je oorspronkelijke talenten liggen,  is een ontdekkingstocht.  Met name voor hoogsensitieve jongeren en volwassenen merk ik vaak dat het belangrijk is zichzelf te begrijpen. Pas dan kunnen ze doen wat echt bij hen past.

Natuurlijk kun je met talenten zo veel de diepte in gaan als je zelf wilt. Voor kinderen is het benoemen van de talenten al erg prettig. Wel moet hierbij gelet worden of het een  aangeboren talent of aangeleerd talent is. Een kind dat erg behulpzaam is omdat het graag lief gevonden wil worden kun je er beter niets steeds op complimenteren omdat het dan gaat “pleasen”. Onderzoek dus goed waar je kind echt van gaat stralen. Is het bijvoorbeeld erg goed in ideeën of oplossingen bedenken, kan het goed argumenteren of is het een harde werker. Benoem wat je ziet en zie je kind groeien. Ook voor volwassenen zijn er manieren om meer te leven vanuit talenten.

Tips:

  • Benoem ’s avonds 3 dingen waar je die dag blij van werd. Doe dit aan tafel, bij het naar bed brengen of voor jezelf in een boekje. Probeer hierin de rode draad te ontdekken.
  • Probeer het woordje ‘moeten’ te vervangen door ‘mogen’. Kijk of de dingen waarbij je echt een gevoel van ‘moeten’ hebt daadwerkelijk nodig zijn om (vaak) te doen.
  • Onderzoek voor jezelf van welke activiteiten en/of mensen je wel/geen energie krijgt. En trek hier zo nodig conclusies uit.
  • Geef elkaar complimentenkaartjes en bewaar deze in een mooi doosje.

Wil je echt aan de slag met het onderzoeken van je talenten? Op dinsdag 17 en 31 januari geef ik een 2-daagse training voor volwassenen inclusief talentenscan. Voor meiden van 12-15 jaar start op maandag 23 januari een korte training (3 x 2 uur inclusief talentenscan). Individueel kun je natuurlijk ook altijd aan de slag.

 

 

SandraWat aandacht krijgt groeit!