Mijn Blog

Opvoeden met talent!

door Sandra op mei 21, 2015 Reacties uitgeschakeld voor Opvoeden met talent!

Mijn kind is zo druk! Mijn zoon denkt nooit na voor hij iets doet! Mijn dochter loopt de hele dag te dromen! Mijn kind kan niet kiezen! Mijn zoon spreekt bijna nooit af!
Dit soort uitspraken komen in mijn praktijk regelmatig voorbij.

Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kind: veel zelfvertrouwen, zelfstandigheid, een goede opleiding, leuke sociale contacten, een sport waar ze helemaal voor gaan en voor later een leuk gezin, een goede baan en een rijk sociaal leven. Wanneer het dan niet op alle vlakken lekker loopt willen ouders dit graag oplossen. Het is echter de vraag of dat wat jij het beste vindt, ook bij je kind past.
Op een positieve manier naar het gedrag van je kind kijken, en daarbij luisteren naar wat het kind belangrijk vindt, kan veel rust geven bij ouders en daardoor ook bij het kind.

Een kind dat de hele dag loopt te dromen en daar op een negatieve manier op aangesproken wordt, kan het dromen als iets “verkeerds” gaan zien. Jammer, want iets wat een kind van nature veel of graag doet draagt bijna altijd een talent in zich. Omdat er niets fijner is dan gezien te worden in je talent, is het waardevol voor het zelfbeeld van je kind te kijken naar de positieve kanten van het dromen. Grote kans dat dit kind een creatief talent heeft dat later van pas komt als het bijvoorbeeld schrijver of ideeënontwikkelaar is. Een kind dat druk is heeft veel energie, is enthousiast en heeft straks misschien een eigen zaak.

Een simpele oefening om als ouders te kijken naar de positieve kant van gedrag:
Schrijf op wat je lastig vindt aan je kind. Waarop corrigeer je het, waarvoor verontschuldig je je bij anderen en waar mopper je regelmatig over. Zet hierachter wat de positieve talenten zijn die hierbij passen. Vervolgens ga je het lastige gedrag negeren en het kind complimenteren wanneer het zijn talenten inzet. Ook kun je het kind wanneer iets niet naar wens verloopt vragen stellen die bij het talent horen. Je zult zien dat je kind zich gezien voelt.

Voorbeeld:

Het “lastige gedrag”  is dat je kind eerst doet en dan pas nadenkt. Het talent dat hierbij hoort is dat je kind makkelijk nieuwe dingen aanpakt, enthousiast is en durf heeft. Complimenten die je kunt geven: Wat fijn voor je dat je zoveel durf hebt dat je er gewoon aan begint. Wanneer een kind ergens bij vast loopt kan de vraag: Wat kun je gaan doen? het kind helpen om door te pakken.

Tijdens deze oefening zul je merken dat jij misschien ander gedrag “lastig” vindt dan je partner. Wanneer je zelf een creatieve dromer bent en een leuke baan in de reclamewereld hebt, zul je het niet als een probleem zien dat je kind dezelfde eigenschap heeft. Kijk dus ook eens goed naar de talenten van jezelf en je partner.

Gun je kind zijn of haar talenten te leven! Ga hierbij voorbij aan verwachtingen van jezelf of de omgeving. Een kind dat zijn talenten kan leven ontplooit zich tot een krachtige volwassene, en dat is wat iedere ouder voor zijn kind wil.

Mei 2015, Sandra van ter Meij

SandraOpvoeden met talent!