Mijn Blog

Introvert ≠ verlegenheid

door Sandra op augustus 27, 2018 Reacties uitgeschakeld voor Introvert ≠ verlegenheid

Afgelopen zomer las ik “Psychotherapie and the Highly Sensitive Person” van Elaine Aron, waarin het begrip verlegenheid uitgebreid aan de orde komt. Een begrip dat bij mij altijd vragen oproept, en de moeite waard om eens een blog over te schrijven.

Regelmatig hoor ik ouders zeggen dat hun kind erg verlegen is, of jongeren over zichzelf zeggen dat ze verlegen zijn en daarom bepaalde dingen niet durven of doen. Dit prikkelt mij altijd om samen uit te zoeken wat die “verlegenheid” dan is. Vaak zijn deze kinderen introvert en is er onzekerheid of verlegenheid ontstaan. Hierdoor wordt het steeds lastiger om sociale situaties aan te gaan omdat je denkt dat je er niet goed in bent (selffulfilling prophecy), terwijl introversie echt niet tot verlegenheid hoeft te leiden.

Veel van de kinderen die in mijn praktijk komen zijn introvert en daarbij vaak hoogsensitief. Zij denken erg diep na, observeren, overwegen hun gedachten en antwoorden goed en houden van diepgaand contact in 1 op 1 situaties. Dit zijn kwaliteiten die belangrijk zijn, die gezien mogen worden en waar je kinderen de ruimte voor moet geven. Helaas krijgen deze kwaliteiten vaak het “negatieve” etiket verlegenheid of onzekerheid, wat logischerwijs gevolgen heeft voor iemands zelfbeeld.

In de praktijk had ik een tijdje geleden een introvert hoogsensitief meisje dat lang nadacht over de antwoorden die ze gaf, omdat ze zorgvuldig wilde antwoorden. In 1 op 1 situaties heb je de ruimte om het antwoord af te wachten, maar in de gejaagdheid van het dagelijks leven en in groepen is die ruimte er niet altijd. Het meisje voelde het ongeduld van anderen haarfijn aan en hierdoor ontstond teruggetrokken gedrag, onzekerheid en verlegenheid.

Ouders en leerkrachten adviseer ik altijd om woorden als verlegen, erg stil, onzeker, etc. niet te gebruiken bij het benoemen van gedrag. Kijk liever naar de vele positieve kenmerken van introversie en benoem die. Voel die kenmerken zelf ook echt als positief. Zeker wanneer je zelf een extravert bent kan dit een valkuil zijn en sensitieve kinderen voelen een negatieve waardering goed aan.

Kinderen krijgen zo inzicht in hun sterke kanten, ontwikkelen een goed zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dit helpt hen om vaardigheden te ontwikkelen: soms moet je in een grote groep functioneren, een spreekbeurt houden terwijl alle ogen op je zijn gericht, jezelf laten horen om iets voor elkaar te krijgen. Als introvert persoon ga je dan uit je comfortzone, maar wanneer je dit weet, het accepteert en het oefent lukt het je wel. Soms voel je je dan even onzeker of verlegen, maar je bént het niet. Doe dingen buiten je comfortzone altijd met mate en zorg dat er voldoende ruimte is om de dingen te doen die je graag doet om in balans te blijven.

SandraIntrovert ≠ verlegenheid