Kunnen zijn zoals je bent is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Ouders hebben verwachtingen, net als docenten, collega’s, vrienden, buren en jijzelf.
Wanneer je kleuter moe is na een dag school met veel prikkels en weinig zin heeft om af te spreken vragen we ons af wat er met hem aan de hand is. Heeft hij geen vriendjes, ligt hij wel goed in de groep, is hij sociaal genoeg?
Of je bent 14. De meiden om je heen zijn vooral geïnteresseerd in mode, make-up en jongens, maar jij hebt hier helemaal niets mee. Hoe kun je dan toch aansluiting vinden en niet het gevoel hebben dat je compleet anders bent dan anderen?
Maar ook: Je bent 40 en werkt in de zorg omdat je als kind thuis veel moest helpen, je daar complimenten over kreeg en de mensen om je heen je zo geschikt vinden om altijd voor anderen klaar te staan. Maar nu krijg je nog maar weinig energie van je werk en raak je uitgeput.
Al die verwachtingen kunnen er voor zorgen dat iemand steeds verder van zichzelf af raakt.
Ik heb het hier natuurlijk niet over “gewone” verwachtingen: bepaalde omgangsvormen die nu eenmaal handig zijn omdat we samen leven op deze aardbol. Maar neem ook deze vanzelfsprekende omgangsvormen eens onder de loep wanneer je keer op keer weerstand voelt bij jezelf of je kind. Bijv. wanneer hij echt niet al zijn tantes wil kussen op een verjaardag .
De afgelopen 7 jaar heb ik in mijn praktijk veel gewerkt met jongeren en volwassenen die graag zichzelf wilden blijven of weer worden, maar hierbij weerstand voelden vanuit hun omgeving of dingen hadden meegemaakt waardoor ze verder van zichzelf af kwamen te staan. Soms werden ze gepest omdat ze “anders” waren, soms werden ze onzeker omdat ze zich “anders” voelden en soms voelden ze juist een enorme kracht (gepaard met boosheid) om te blijven wie ze zijn.
Starten met kijken wie jij echt bent is zo belangrijk! Wat zijn je kwaliteiten? Waar wordt jij blij van? Wat kost jou energie en wat geeft je energie? Wat zijn je kernwaarden? En wat heb jij nodig?
Of je nu goed bent in leren of dingen maken. Of je gevoelig, fantasievol, puntje precies of actief bent. Ook jezelf mogen zijn wanneer je moeite hebt met dingen: je soms onzeker bent, je niet altijd blij voelt met jezelf of angsten hebt te overwinnen. Iedereen heeft zijn eigen groeiproces. Jezelf blijven ondanks en dankzij de hobbels die je tegenkomt is wat je uiteindelijk het meest gelukkig maakt.